Romania poporul Algocalmin

2

Cea mai bine vanduta pastila din Romania este Algocalminul. 190 de milioane de pilule au fost cumparate la liber, anul trecut, din farmacii si alte 29 de milioane pe baza de reteta. In topul analgezicelor urmeaza Nurofenul – 108 milioane pastile si Paracetamol – 56 de milioane de pastile.

Ion Fulga, profesor doctor la catedra de Farmacologie din cadrul UMF “Carol Davila”, spune ca o substanta continuta de unele din aceste medicamente provoaca o boala grava, care duce la distrugerea maduvei osoase.

“Prin anii 50-60 s-a constatat ca Algocalminul creste riscul aparitiei bolii agranulocitoza, care presupune scaderea masiva a globulelor albe din sange, iar sistemul imunitar este unul fragil”, a explicat dr. Fulga.

Aceasta boala se caracterizeaza printr-o stare toxiinfectioasa, iar persoana afectata are febra mare, frisoane, varsaturi si diaree.

Metamizolul – substanta activa din Algocalmin si care provoaca agranulocitoza (distrugerea maduvei osoase) – a devenit o componenta interzisa in analgezice inca de acum cateva decenii, in Marea Britanie (din 1965), Suedia (1974), SUA (1977), Arabia Saudita (1980). Atat in state UE (Danemarca, Olanda, Grecia, Irlanda, Lituania), cat si in Japonia, Australia, dar si in tari sarace Ghana, Nepal, Bangladesh, substanta este strict interzisa.

Sursa: csid

Share.

2 Comments

  1. Românii cumpără Algocalmin pentru că este cel mai accesibil medicament. Din propria experienţă ştiu că atunci când mă simt rău primesc soluţii care în majoritatea cazurilor sună cam aşa: “I-a şi tu un Algocalmin.”
    E pastila “bună la toate” şi de fapt nu e bună la nimic.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.