1 mai – Ziua Internationala a Muncii

5

În anul 1889, Congresul Internationalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua Internationala a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestatii muncitoresti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii în majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatând amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.

În România aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autoritatile organizau manifestatii uriase pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în tinute festive fiind nevoite sa scandeze lozinci si sa poarte pancarte uriase. Dupa 1990, importanta propagandistica a zilei a fost minimalizata, dar oamenii se bucura de acest eveniment sarbatorindu-l în aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte, delectându-se cu mâncarurile traditionale: crenvursti sau mici si bere.

cu siguranta unii dintre voi va amintiti de aceasta melodie :)

Voi cum petreceti ziua de 1 mai?

Share.

5 Comments

  1. Toata blogosfera va fi azi intesata cu 1 mai muncitoresc :D :D :D
    eu voi face proiecte azi, voi sarbatori 1 mai cam pe 13 mai :) ca in rest n-am timp
    tu ce faci azi?:P

  2. Deci ce-am facut de 1 mai? Am stat cu inca 5 prieteni sub o geaca mult prea mica pentru toti, pentru ca afara ploua si noi n-aveam umbrele, apoi asa uzi cum eram am mers la teatru. :)) Deci a fost un 1 mai in ploaie :))

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.