Ce si cum servim la masa de Craciun!

2

Ati terminat curatenia? Lista invitatilor la masa de Craciun e aproape gata? Ati inceput sa scrieti felicitarile de Sarbatori? Ati hotarat ce cumparati pentru cei apropiati sau ati inceput, deja, sa impachetati cadourile?

Ei, daca puteti sa raspundeti afirmativ la aceste intrebari, stresul va va ocoli, fara indoiala. Daca nu, nicio problema: mai aveti ceva timp la dispozitie. Ce-ar fi sa ne amintim impreuna cateva din regulile unei mese festive, Doar vreti sa fiti gazde perfecte, nu-i asa?

Aperitivele
Un paharel de whisky, de coniac, vermut sau tuica sunt binevenite inainte de masa. Nu-i uitati, totusi, pe cei care nu beau niciun strop de alcool. Aprovizionati-va cu sucuri si apa minerala!
Asezati gustarile pe mai multe platouri, astfel incat oaspetii dvs. sa nu fie nevoiti sa se lupte pentru o bucatica de telemea sau un ficatel de pui. Acelasi lucru este valabil pentru paine si condimente.
Aranjati tartinele, in forma de solzi, pe tavi de inox si serviti pasta de icre sau salata de vinete, pe farfurioare rotunde, iar icrele, pe mici felioare de paine.
Dati dovada de fantezie si aranjati ouale umplute pe salata verde, decorate cu masline sau gogosari. Pentru salata boeuf folositi platouri ovale. Decorati-o cu masline, patrunjel verde, cu oua fierte care – ajutate de boabe de piper in chip de ochi si gogosar, drept gura – pot deveni “oameni de zapada” etc.
Aveti in meniu somon afumat? Il puteti servi pe tartine de paine prajita, cu unt sau in rulouri subtiri, umplute cu masline fara samburi si fixate cu scobitori. Nu uitati sa asezati pe platou felii de lamaie.
Supe, ciorbe si sarmale
Daca sunteti o experta in gastronomie, nimic mai simplu: prepararea sarmalelor e “floare la ureche”. Daca sunteti incepatoare, nu-i nicio problema: exista atatea carti de bucate!
Pentru supe si ciorbe puteti folosi, la alegere, boluri sau farfurii adanci. Crutoanele pentru supa vor fi servite pe platouri separate.
In foi de vita sau de varza, servite cu smantana sau iaurt, cu paine sau mamaliguta, sarmalele vor fi aranjate pe un platou oval.
Daca vreti sa le dati un pic de culoare, puteti “strecura” printre ele cate un ardei mic iute. Rosu!

Fripturi, salate, garnituri
Oricat de buine ar fi sarmalele, de pe masa de Craciun nu poate lipsi friptura! Unii o prefera pe cea de curcan sau de pui, dar multi dintre noi nu ar renunta pentru nimic in lume la aromata friptura de purcel.
Ati pregatit o friptura la cuptor? Aduceti-o la masa calda, pe un platou oval, mai adanc, “inconjurata” de garnitura de legume. Sosul va fi servit separat, in sosiera.
Daca v-ati “oprit” la o friptura rece, o veti servi taiata felii, aranjata in forma de solzi si decorata cu legume si aspic. Friptura la gratar se serveste cu garnitura de cartofi prajiti (pe acelasi platou cu friptura) si salata.
Daca preparati friptura de pasare, serviti oaspetilor numai piept si pulpe. Pieptul trebuie sa fie dezosat sau taiat transversal in fasii subtiri.
Indicat ar fi sa aduceti friptura deja potionata si aranjata pe platou, iar salata, in castroane separate pentru fiecare invitat in parte. In cazul in care salata este “oferita” pe platouri, invitatii vor avea la dispozitie un cleste special pentru servit!
Carnea alba “merge” cu un vin usor, cea rosie, cu unul tare, iar vanatul, cu un vin vechi.

Desertul
Inainte de a aduce desertul, “debarasati” masa si indepartati frimiturile cu o maturica sau perie speciala. Deserturile “merg” cu un vin dulce, dar nu si cele care contin ciocolata!
–Prajiturile pregatite in casa vor fi taiate in bucati mici si servite pe platouri rotunde, pe care oaspetii trebuie sa gaseasca si un clestisor special pentru servit. Inghetata va fi servita in cupe, la fel ca salata de fructe.
Aduceti tortul pe un platou mare de sticla sau cristal si taiati-l felii dupa ce invitatii v-au admirat talentul de “decorator”. Intregi trebuie aduse la masa si tarta cu fructe, la fel ca si rulada.
Cafeaua se va aduce neindulcita, iar zaharul se serveste separat. Nu uitati ca multe persoane prefera cafeaua cu frisca sau lapte, iar altele cafeau fara cofeina. Cafeaua “merge” cu lichior sau coniac. Nu uitati nici de apa plata sau minerala.
Sper ca ce-am scris aici sa va fie cat de cat de ajutor, sunt lucruri simple pe care nu putem sa le omitem sau sa le uitam. Cu acestea creem o masa de Craciun de neuitat si toata lumea va fi foarte incantata si se va simtiti minunat!

sursa: Isabela

Share.

2 Comments

  1. Mihaela Chelaru on

    In ceea ce ma priveste, lista de cadouri este facuta, trebuie doar sa le cumpar, nu stiu stil vestimentar voi adopta in acesta sarbatori. Cat despre meniul festiv, in nici un caz nu va lipsi macar o cafea irlandeza :) . Nu stiu sa fac sarmalute, dar vazusem prin Carrefour masina de preparat sarmale, cu siguranta imi va fi de folos la viitoarea mea casa :) .
    Deh, dar astea sunt detalii insignifiante, eu vreau zapada :) .
    O noapte linistita sa ai!

  2. Adrian Manolache on

    nu e nici un fel de problema, crezi ca eu numai fac greseli..toata lumea face
    multumesc..o seara linistita si tie iti doresc

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.