Detectoarele radar, interzise în Europa!

0

Amenzi usturatoare pentru românii vitezomani

Români, atenţie la detectoarele radar! Aşa sună un avertisment al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care explică românilor care vor să iasă din ţară cu maşina proprie că riscă să rămână fără banii de concediu dacă sunt prinşi cu aparate de detectare a radarelor.

Chiar dacă la noi aceste aparate sunt permise, iar comercializarea lor este legală, în majoritatea ţărilor europene ele sunt în afara legii, iar amenzile aplicate în cazul în care sunteţi prinşi că aveţi astfel de dispozitive montate pe maşină sunt cuprinse între 800 şi 2.000 de euro.

Aşa că, este bine de ştiut că detectoarele de radar trebuie lăsate acasă, iar cele care sunt montate în barele de protecţie, trebuie demontate pe parcursul călătoriei. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că în toate statele Europei, fără nici o excepţie, nici chiar în România, anti-radarele sunt interzise, anumite ţări prevăzând chiar pedeapsa cu închisoarea pentru folosirea lor.

În ceea ce priveşte detectoarele de radar, MAE român precizează că “Utilizarea sau deţinerea acestor aparate, se pedepseşte, în funcţie de legislaţia proprie a fiecărui stat, cu confiscarea aparatului, reţinerea certificatului de înmatriculare al autoturismului, plata unor amenzi care în unele cazuri depăşesc 2.000 de euro etc. Date fiind cazurile de cetăţeni români care, din necunoaştere, s-au confruntat cu astfel de situaţii, site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost completat cu informaţii privind prevederile legale din ţările europene şi penalizările specifice pentru fiecare stat în parte. Aceste informaţii pot fi găsite pe siteul Ministerului Afacerilor Exerne, www.mae.ro la secţiunea Sfaturi de călătorie/Condiţii de călătorie, pe pagina fiecărei ţări (alineatul Condiţii privind traficul auto)”.

Folosirea aparatelor de detectare a radarelor poliţiei a fost legalizată în România, în anul 2006, o dată cu intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, care prevede de atunci măsuri mult mai aspre pentru cei care depăşesc viteza legală.

Aparatele de detectare a radarelor sunt comercializate astăzi în majoritatea supermarket-urilor din ţară, dar şi în magazinele specializate, preţul lor variind între 170 de lei, un detector Cobra 6060 până la unul ultra performant, Escort Passport 9500 CI Remote care ajunge la 4800 de lei, în funcţie de benzile detectate şi de acurateţea localizării radarelor poliţiei.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.