Iluzionistul

9

Un film pe care vi-l recomand si voua, eu am reusit sa il vad dupa vreo 3 seri, pentru ca mai mereu adormeam dar merita vazut si revazut.

Intr-o lume in care nimic nu este ceea ce pare, un iluzionist si un comisar de politie se infrunta intr-o disputa a vointelor ce incearca sa traseze linia unde se sfarseste realitatea si unde incepe magia…stergand linia dintre putere si coruptie, iubire si devotament, vigilenta si manie chiar, in final, viata si moarte.

Un mister supranatural care imbina romantismul, politica si magia, “Iluzionistul” este cel mai nou film realizat de producatorii filmelor Crash si Sideways, premiate de catre Academia Americana. In film joaca Edward Norton (Fight Club, American History X), nominalizat la Premiile Academiei, si Paul Giamatti (Cinderella Man, Sideways), in rolul unor barbati in plina disputa a spiritelor.

Norton intruchipeaza un magician misterios, numit Eisenheim, care incalca legile naturii dupa bunul plac in fata unui public ingrozit. Giamatti il flancheaza, jucand rolul agerului inspector sef Uhl, un vienez dedicat respectarii legii. Pentru acesta magia nu isi are locul in lumea sa atat de ordonata. Jessica Biel (Elizabethtown) este, pe ecran, frumoasa si enigmatica Sophie von Teschen, careia intalnirea cu asa-numitul Eisenheim ii altereaza implacabil destinul. Eisenheim se apropie periculos de mult de a dezvalui secretul intunecat pe care aceasta il ascunde.Eisenheim nici nu incepe bine sa isi arate uimitoarele numere de iluzionism in Viena, ca se si raspandeste vorba despre puterile lui supranaturale, ajungand chiar la urechile unuia dintre cei mai puternici si pragmatici oameni din Europa, printul Leopold (Rufus Sewell, din Dark City). Crezand ca iluzionistul nu este decat un sarlatan desavarsit, Leopold participa la unul dintre spectacolele lui Eisenheim, sperand sa poata sa il demascheze pe parcursul reprezentatiei. Dar cand frumoasa logodnica si perechea printuuli, Sophie von Teschen, asista la numerele de magie, Eisenheim si Sophie isi aduc aminte unul de celalalt din tinerete – o veche idila renaste. Rivalizand pentru afectiunea lui Sophie, in scurt timp devine evident faptul ca amandoi barbatii sunt in stare de orice ca sa isi revendice si sa pastreze dragostea ei.

Cu cat iubirea aceasta clandestina ia amploare, cu atat Leopold ii cere lui Uhl sa intensifice eforturile pentru a-l da de gol pe Eisenheim, chiar si atunci cand magicianul reuseste sa atraga un public devotat. Pe cand Uhl cauta cu incapatanare motivul sau omul din spatele trucurilor, Eisenheim se pregateste pentru cel mai mare numar de iluzionism al sau.Yari Film Group prezinta o productie a Koppelman Levien/ Michael London Production, in colaborare cu Contagious Entertainment of A Film, de Neil Burger: “Iluzionistul”. Filmul a fost scris si regizat de Neil Burger, care s-a bucurat de aclamari si apreciere din partea criticilor pentru filmul sau de debut, Interview with the Assassin, 2002 – si are la baza scurta naratiune “Eisenheim, iluzionistul” de Steven Millhauser, castigator al premiului Pulitzer. In rolurile principale apar Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel si Rufus Sewell.

“Iluzionistul” este produs de catre Michael London (Sideways), Brian Koppelman (Interview with the Assassin), David Levien (Interview with the Assassin), Cathy Schulman and Bob Yari (Crash) si a fost realizat cu ajutorul unei echipe superlative de artizani, dintre care : director de imagine – Dick Pope BSC (“Topsy-Turvy”); monteur Naomi Geraghty (Hotel Rwanda); scenograf – Ondrej Nekvasil ( castigatorul premiului Emmy winner pentru Anne Frank: The Whole Story); designer de costume – Ngila Dickson (castigatoarea premiului Oscar pentru The Lord of the Rings: The Return of the King); si compozitor – Philip Glass (nominalizat la premiile Academiei pentru The Hours). Castingul a fost realizat de Deborah Aquila ASC, Tricia Wood ASC si Nina Gold. Jane Garnett a fost producatorul executiv, co-producatori ei fiind Tom Nunan, Ted Liebowitz, Joey Horvitz cu Tom Karnowski, Matthew Stillman si David Minkowski.
Filmul lui Neil Burger surprinde inteligent oscilatia mereu incerta dintre iluzionism si magie, abundând de trucuri inspirat executate, încercând ici-colo elemente vrajitoresti. Iluzionistul nu este altcineva decât fiul unui tâmplar austriac, care în urma unui incident si-a descoperit talentul de prestidigitator. Astfel el se face cunoscut în oras si chiar atrage atentia tinerei ducese Sophie von Teschen, pe care o reîntâlneste când creste mare si devine un iluzionist celebru, aceasta fiind acum logodita cu un print antipatic, Leopold. Iluzionistul îsi foloseste talentele de scamator si împreuna cu Sophie însceneaza un omor pentru a scapa de nesuferitul print.

Share.

9 Comments

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.