M-am hotarat sa devin prost

0

Inca nu m-am hotarat sa devin prost, doar m-am apucat sa citesc o carte pe care v-o recomand si voua cu foarte mare placere. Mie mi s-a parut foarte foarte interesanta si de asta am inceput sa o citesc.

Martin-Page – M-Am Hotarat Sa Devin Prost download cartea

Titlul pare mai mult decat imbietor. Mi-am zis ca o sa fie o lectura amuzanta.Sa vedem: avem o bucata tanar francez, inteligent, inaintea timpului sau, surescitat si confuz , resimtind intelepciunea cu care l-a inzestrat natura ca pe un fel de blestem. Cautarile febrile si curiozitatea nu-l satisfac: “inteligenta e de doua ori rea: te face sa suferi si nimeni nu se gandeste sa o considere ca pe o boala”. Asocial, incearca sa intre in randul oamenilor, cautand sa se transforme in alcoolic. Si cum incearca el sa devina alcoolic? Evident, ca un intelectual: fuga la biblioteca in cautare de carti despre alcool. Halal! Devenit dupa patru zile de studiu intens un „Platon al lichiorurilor” si dupa o intalnire demoralizanta cu un alcoolic adevarat (devenit „indrumator”), Antoine se hotaraste sa bea o bere. Dupa nici jumatate de pahar, intra in coma etilica.

eeeIncearca apoi sa se sinucida. Participa la un curs de sinucidere denumit SPTPTM (Sinucidere pentru toti si prin toate mijloacele), invata cum sa faca” un nod culisant adevarat, elegant si solid, ce medicamente trebuie alese, cum se dozeaza si se combina pentru a muri in mod placut” si la terminarea cursului, regasindu-se fara inocenta invatacelului, sinuciderea nu i se mai pare tentanta. Scrie un manifest impotriva inteligentei, ajungand la concluzia ca sa devina prost poate fi o idee desteapta. Sfatuit de medicul lui, incepe sa ia Heurozac, un antidepresiv, care da dependenta, vertijuri, oboseala (adica simptomele dorite de Antoine). Ramanea acum sa inceapa sa mearga la sala de forta, se imbraca la Nike, mananca la McDonald’s, devine agent de bursa prosper. Se integreaza.

Existenta i se clatina cand primeste acasa o editie de buzunar a corespondentei lui Flaubert, foarte draga cu ceva timp in urma. Este rapit de prietenii lui, satui de imbecilitatea in care se cufunda si „chinuit”, „fortat” sa asculte „Meditatiile metafizice” ale lui Descartes si „Cugetarile” lui Pascal. Curat voodoo! Dar se vindeca de prostie.

Elemente elucubrante sunt multe (de la cursul de sinucidere la dialogul cu fantoma unui cantaret inca in viata). Dar sunt nostime. Spuse cu seriozitate, devin de-a dreptul hilare. Si Martin Page si eroul sau raman cu tine. Doua ore cat citesti cartea, nu mai mult. Recomandata depresivilor, entuziastilor, natarailor si cultilor! Cartea de pe noptiera!

Sursa: bookblog

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.