Orasul dintre vii, Husi

8

Orasul Husi este orasul in care am crescut, orasul in care m-am format ca om, daca pot sa zic asa pentru ca aici am fost la scoala, aici am invatat sa scriu, sa ma joc cu niste cifre, aici am invatat ca Romania este in Europa si ca Stefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei.

Multi au o parere proasta despre orasul Husi, dar la Husi s-au nascut oameni ca Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza(dupa unii carturari), Alexandru Giugaru, Ioan Alexandru Anghelus, Mihai Ralea, Gheorghe Teleman si multi alti oameni invatati.

Orasul Husi este unul micut, aproximativ 32000 de locuitori. Este un oras din judetul Vaslui, unul din cele mai sarace din Romania, dar usor usor Husul prinde viata.

In final am sa pun niste poze…

Share.

8 Comments

 1. Azi la servici (departe de casa… departe, departe… in Portugalia) si mi s-a facut dor de Husi… nu pot spune insa ca si de huseni; si cautand niste poze sa imi mai astampar dorul, am dat de acest forum.
  Asa e… e mic orasul asta al nostru, insa eu ma bucur ca m-am nascut/crescut/educat in acest oras. E mai cutat spiritual si moral decat multe altele, e linistit si oricand simteam nevoia sa ma relaxez, ma ducem cu placere ACASA.
  Si apropo, dupa parerea tuturor prietenilor si colegilor mei… e orasul cu cele mai multe fete frumoase pe ptru partat, din Romania.

 2. Insa orasul nostru e mult mai frumos decat in putinele poze pe care le-am vaut eu pe aici. Abia astept sa ma intorc acasa.
  E cineva care are poze recente din Husi?

 3. Cand zici Husi, te gandesti imediat la vin, si mi-am amintit de un articol pe care l-am citit cu mandrie acum ceva ani…
  Nu stiu daca aveti idee despre asta, dar pt cei care nu stiu, va dau eu niste indicii… poate va trezesc curiozitatea. :D

  “Vinoteca Nationala” se afla chiar la Husi
  Data publicarii: 09/10/1998

  Putini cunosc faptul ca Liceul agricol “Dimitrie Cantemir” beneficiaza de trei sectii unicat in tara, fondate in 1909: “Ferma didactica – experimentala (prima statiune de cercetari viti-vinicole a Romaniei), “Muzeul Viticol” (de talie europeana) si “Vinoteca Nationala”, infiintata de primul director al liceului Gheorghe Gheorghiu. Daca “Muzeul Viticol” a fost prezentat intr-un numar al ziarului nostru, iata ca a venit si rindul vinotecii, care este unica in tara noastra.

  Vin si coniac din 1948

  Primele esantioane de vinuri pentru vinoteca au fost aduse de fostul director al liceului, din regiunea Husului, Vrancei, Iasului si chiar din unele tari cu traditie vinicola: Franta, Germania, Italia, Austria etc. Colectia de vinuri din vinoteca sporea an de an pina in preajma primului razboi mondial, cind “colectia-vinoteca” avea sa dispara. Dupa 1918, ideea reinfiintarii vinotecii i-a apartinut lui Constantin Hogas, care a participat la completarea unui “beci – pivnita” cu vinuri Odobesti, Cotnari, Nicoresti, Dealul Mare si din alte regiuni ale tarii si de peste hotare. In 1936, s-a construit si actuala cladire a vinotecii, in care s-au expus vinuri de toate tipurile. Dar, a venit si cel de-al doilea razboi mondial, in aceasta cladire si-au amenajat o cazarma chiar nemtii. Bineinteles, ca acestia au pirjolit totul. Dupa razboi, a inceput campania de “constituire a fondului de aur stiintific”. Din 1948 (cind bazele au fost puse de dr. ing. Gheorghe Baltatu si Ion Manea si Vasile Movileanu, ingineri) si pina in prezent, fondul vinotecii a sporit cu vin si coniac din productia fermei vini-viticole si din alte regiuni cu traditie din tara.

  Peste 25.000 de sticle, cu toate soiurile de vin existente in tara noastra

  Astazi, vinoteca din curtea liceului dispune de peste 25.000 de sticle cu vin si coniac. Cele mai vechi vinuri sint datate din 1949, iar coniacul din 1948. Valoarea unicat a vinotecii liceului consta in faptul ca aici se pastreaza vinuri din toate podgoriile romanesti, lucru ce a fost posibil si datorita lui Mihai Ralea, academicianul atit de legat de meleagurile noastre, precum si prof. univ. Bucur Schiopu. Acestia, in momentul cind au participat la semicentenarul scolii, in 1958, au hotarit ca fiecare unitate viticola din Romania sa doneze cele mai reprezentative bauturi vinotecii din Husi. Cei care au contribuit la inzestrarea vinotecii cu vinurile romanesti sint ing. Petrea Traian, dr. ing. Avram Tudosie, fost profesor al liceului timp de peste 30 de ani si Vsevolod Moleavin, fost director al liceului. Colectia este alcatuita din Zghihara de Husi, Busuioaca, Feteasca alba si chiar Aligote, aceste licori fiind cele mai reprezentative regiunii in care se afla “orasul dintre vii”. De asemeni, se pot gasi Riesling italian, Pinot gris, Feteasca neagra si Cabernet Sauvignon. Dr. ing. Avram Tudosie, fost profesor al scolii, este de parere ca scoala sa deschida un punct turistic cu taxa, asa cum sint in alte tari. “Un oaspete din alta tara ne-a spus ca in Franta, Italia, Germania, Spania sint impinzite de rute ale vinului, cu sute de puncte turistice de degustare, unde se platesc taxe. Cred ca n-ar fi o idee rea, mai ales ca este unica vinoteca din tara”, ne-a spus Avram Todosie. Si noi credem ca este o idee buna, mai ales ca aceasta vinoteca este vizitata mai mereu de catre reprezentanti ai Prefecturii si Consiliului Judetean, precum si personalitati ale vietii politice romanesti. (Gabrian BEJENARU)

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.