2009 a fost anul Facebook şi Twitter.

5

Un studiu realizat în Marea Britanie arată că femeile sunt cele care preferă să folosească aceste platforme.
Reţelele sociale cu cea mai mare creştere în România în 2009 au fost Facebook (care şi-a dublat traficul) şi TPU.ro, care a crescut de la sub 200 de mii la peste 800 de mii de vizitatori unici, din martie până în noiembrie 2009.

Facebook, Twitter, Hi5, MySpace, Linked-in… Sunt sute de reţele sociale virtuale, iar anul 2009 este anul maturizării acestor căi de comunicare spectaculoase, eficiente şi nu lipsite de controverse. Lucrurile obişnuite, mărunţişurile de zi cu zi, dar şi marile evenimente ale lui 2009 s-au consumat cu intensitate maximă în comunităţile virtuale, acolo unde milioane de oameni îşi regăsesc amici de care nu mai ştiau nimic din copilărie sau construiesc noi prietenii şi unde îşi petrec câteva minute pe zi sau chiar zile întregi.

În doar un an, Facebook şi-a triplat numărul membrilor. Cu 350 de milioane de utilizatori pe plan mondial, Facebook a ajuns astfel cea mai importantă reţea socială virtuală a lumii, detronând MySpace. Ca o comparaţie, dacă Facebook ar fi o ţară, ar fi a patra din lume din perspectiva populaţiei!


Şi Twitter, reţeaua de microblogging, a înregistrat o creştere spectaculoasă, ajungând de la 4 milioane de utilizatori la începutul anului la aproximativ 40 de milioane în prezent. De altfel, Academia Internaţională a Artelor Digitale Şi Ştiinţă din New York a plasat Facebook şi Twitter printre cele mai importante 10 momente din Internet ale ultimei decade.

Importanţa şi influenţa acestor instrumente de comunicare au venit de la sine. De exemplu, în luna iunie, Departamentul american de Stat a cerut Twitter să amâne activităţile de întreţinere pentru a permite opozanţilor iranieni să continue să utilizeze platforma.

Aceste reţele au ajus atât de populare încât au detronat chiar şi clasicul e-mail personal, arată un studiu realizat de în Marea Britanie, iar datele arată că femeile sunt cele care preferă să folosească aceste platforme.

Celor aproape 400 de milioane de utilizatori cât adună Facebook şi Twitter li se adaugă alte sute de milioane care au conturi pe Hi5, LinkedIn sau MySpace.

Şi pe tinerii români i-a prins microbul comunicării pe aceste reţele. Peste 4 milioane au cel puţin un cont pe una din platforme. De altfel, un studiu realizat recent de Mercury Research arată că patru din zece români care navighează pe internet au un cont pe cel puţin o reţea de socializare.

Reţelele de socializare au şi părţi mai puţin bune. Pentru companii, de exemplu, ele pot fi o adevărată gaură neagră pentru productivitate. Un studiu făcut în Marea Britanie arată că aceste platforme costă economia ţării mai mult de 1.38 miliarde de lire. Suma a fost calculată în funcţie de timpul pe care angajaţii îl petrec la serviciu pe aceste site-uri. Şi psihologii trag un semnal de alarmă: reţelele de socializare pot crea dependenţă.

Şi cum asta nu ar fi de ajuns: o firmă de avocatură specializată în divorţuri spune că Facebook ar fi responsabil de fiecare al cincilea mariaj distrus în Marea Britanie.

În ceea ce priveşte România, datele Google AdPlanner şi SATI arată că ierarhia reţelelor sociale este cea din graficul alăturat. Este vorba de mii de vizitatori unici, pentru luna noiembrie 2009, cea mai recentă pentru care există date de trafic.

Peste 4,3 milioane de români vizitează hi5.com, conform SATI, în clasament urmând Facebook (1,5 milioane, conform Google AdPlanner), Neogen cu 1,1 milioane, Netlog şi Toţi Pentru Unul (tpu.ro) cu peste 800 de mii de vizitatori unici lunar.

Reţelele sociale cu cea mai mare creştere în România în 2009 au fost Facebook (care şi-a dublat traficul) şi TPU.ro, care a crescut de la sub 200 de mii la peste 800 de mii de vizitatori unici, din martie până în noiembrie 2009.

Sursa: Realitatea.net

Share.

5 Comments

  1. Intr-adevar, creeaza dependenta.
    Faza cu angajatii este destul de “dureroasa”.
    Hai oricine mai intra pe un messenger ceva cand e la lucru, insa e destul de penibil sa vezi o angajata care “vrajeste” cu cineva pe o anumita retea de socializare in timpul serviciului pentru ca ii este frica de barbat’su.
    ASta e si dezinteres fata de locul de munca…

  2. Nu stiu de ce, dar nu imi place deloc Facebook, mi-am facut contul de 2 ori si l-am dezactivat in urmatoarele 10 minute tot de atatea ori :)) si cam la Twitter am aceeasi parere, cu toate ca nu am incercat pana acum :P

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.