Casa dansatoare si Blocul topitor, doua cladiri ciudate

3

Doua destinatii speciale: Praga si Paris.

Dincolo de frumusetile populare ale celor doua capitale, ochii ne-au cazut pe doua mostre de arhitectura contemporana cel putin inedite: Casa care danseaza(Tantící dam), respectiv Cladirea care se topeste, din buricul târgului parizian.

Cladirea dansatoare a fost proiectata în 1992, de catre arhitectul ceh Vlado Milunic, în colaborare cu arhitectul canadian Frank Gehry si terminata patru ani mai târziu. Denumita initial Cladirea Fred & Ginger (dupa cuplul de dansatori Fred Astaire si Ginger Rogers), casa îmbina trei stiluri arhitecturale: Neo-baroc, Neo-gotic si Art Nouveau.

Casa beata – un alt nume sub care este cunoscuta inedita si controversata cladire plantata în Centru Vechi al Pragai – include mai multe companii multinationale. Pe acoperis se afla un restaurant cu specific francez, de unde poti admira Praga în toata splendoarea.

Blocul topitor, cladirea excentrica de pe Georges V Ave, Paris, pare o mostravie de urbanism tras în photoshop.

Artistul contemporan Peter Delavie s-a bazat pe tehnica trompe-l’oeil (tehnica de “pacalire a ochiului” – obiecte reale sunt transpuse artistic prin crearea unei iluzii optice), îmbracând o cladire aflata în constructie în pânza impermeabila. Efectul este de-a dreptul convingator.

Share.

3 Comments

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.