Cum alegi o parolă sigură

1

Parolele sunt nelipsite din viaţa noastă în faţa calculatorului. Folosim parole pentru a intra pe messenger, pentru a ne verifica mail-ul şi pentru a intra pe site-urile noastre preferate. Dar ştim oare să ne alegem parolele, astfel încât să nu cadă uşor pradă rău-voitorilor?

Cei mai mulţi dintre noi nu ştiu să aleagă o parolă sigură. Preferă o parolă simplă şi scurtă pentru a o ţine minte mai uşor. Din păcate, cu cât o alegem mai uşor de ţinut minte, cu atât este şi mai uşor de spart.

Nu este deloc greu să-ţi alegi o parolă sigură. Există un set de reguli de care trebuie să ţii cont şi câteva greşeli pe care trebuie să le eviţi . Iar partea cu ţinutul minte al parolelor este cea mai simplă, există numeroase modalităţi de salvare sigură a parolelor dificil de memorat.

Ce tipuri de parole sunt uşor de spart

Din lipsă de experienţă, nepăsare sau naivitate, cei mai mulţi utilizatori îşi aleg parole uşor de spart. Majoritatea utilizatorilor preferă parole formate din cuvinte scurte şi uşor de reţinut. Acestea sunt şi foarte uşor de spart.

Spargerea unei parole se face, de regulă, prin două metode. Una este simpla “ghicire” . O persoană care te cunoaşte şi vrea să intre pe unul din conturile tale va încerca prima oară cuvinte sau date care înseamnă ceva pentru tine.

A doua metodă este atacul brut. Se folosesc în acest scop aplicaţii care încearcă, pe rând, toate combinaţiile posibile. Cu cât este mai scurtă parola, cu atât mai repede este depistată de aceste programe.

De aceea, e bine să eviţi să îţi alegi parolele de formele:

Cuvinte scurte – uşor de depistat prin atacuri de tip “brute force”
Termeni uzuali – cuvinte banale, uşor de intuit
Numele propriu, porecla sau numele unei rude – cei care te cunosc le vor încerca prima oară
Data de naştere, a ta sau a unei rude – sunt uşor de intuit de către cei care te cunosc

Principii pentru o parolă sigură

Prin analogie, o parolă sigur trebuie să fie lungă şi dificil de intuit. Dacă este lungă şi compusă din caractere diverse, programele de spart parole vor avea nevoie de foarte mult timp pentru a o sparge. În acest caz, atacatorii vor renunţa, aceştia se mulţumesc de obicei cu parolele pe care le pot afla repede.

Parolele greu de intuit vor ţine la distanţa persoanele care încearcă spargerea prin ghicit. Indiferent dacă te cunosc sau nu, aceştia nu vor avea cum să intuiască o parola care atipică, care nu constituie un cuvânt obişnuit.

O parolă sigură poate fi formată din:

Cuvinte lungi – cel puţin 8, recomandat chiar peste 14 caractere
Înlocuirea literelor cu cifre care să le semene – 4 în loc A, 1 în loc i, 3 în loc de E etc.
Folosirea alternativă a literelor mari – este recomandat să alternezi literele mici cu litere mari
Litere combinate cu cifre – succesiunile de litere şi cifre sunt, de asemenea, dificil de spart
Caractere speciale – caracterele de genul “#¤%/&” contribuie şi ele la creşterea nivelului de siguranţă a parolei

Cum păstrezi secretul parolei tale

Chiar dacă ai o parolă foarte bună, poţi face o greşeală care să o compromită. De aceea, este recomandat:

Să nu o spui nimănui
Să nu o trimiţi pe mail sau messenger
Să nu te loghezi de la calculatoare nesigure
Să nu foloseşti aceeaşi parolă pentru toate conturile
Să o schimbi la anumite intervale de timp (30 de zile)

Cum ştii că parola ta e sigură

Multe site-uri şi servicii online moderne dispun de un indicator care îţi arată cât de sigură este o parolă înainte de a o alege. Există însă şi site-uri care nu au un astfel de indicator.

Pentru a verifica cât de sigură este o parolă poţi apela la acest instrument. Este creat de Microsoft şi nu va salva sub nicio formă parolele pe care le tastezi.

Nu merge pe principiul “mie nu o să mi se întâmple”. Odată şi odată o vei păţi, dacă nu dai importanţă nivelului de complexitate al parolelor tale. Iar când se va întâmpla, ar putea fi prea târziu. Mai bine te fereşti şi îţi alegi din timp parole sigure, decât să fii expus tentativelor de fraudă.

Dacă ar exista un manual al utilizatorului de Internet, siguranţa parolelor ar fi un capitol important.

Sursa: go4it

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Jurnal de blogger: Tu scrii, iar jurnalvirtual îţi promovează articolul

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.