Zilele Husilor, la superlativ! Gratie unei organizãri asa cum n-a mai fost în „orasul dintre vii“, mii de huseni s-au distrat în acest week-end pe cinste, cântând si dansând în mijlocul urbei, ca la ceas de mare sãrbãtoare!
Artistii care au evoluat pe scena amenajatã în Piata Triocolorului s-au arãtat entuziasmati de cãldura publicului husean, care le-a oferit cu generozitate aplauze, pentru fiecare piesã dedicatã lor. Aproape la fel de ovationat ca si Margareta Clipa, interpreta de muzicã popularã care a fãcut senzatie în multime, a fost si primarul Jan Ciupilan. Deloc învãtat cu emotiile scenei, dar si cu asemenea manifestãri de simpatie, primarul Husului s-a cam încurcat în… discursul oficial. Si-a gãsit însã bine cuvintele când a fost sã înmâneze un premiu de onoare pentru sportiva Cristina Grigoras, canotoare de aur a orasului.
Pentru miile de oameni care au fost prezenti în serile de sâmbãtã si duminicã în Piata Tricolorului din Husi, pentru a-si sãrbãtori orasul, impresia organizãrii acestui eveniment a fost una cu totul specialã. Muzica de calitate, artisti încântati de public, atmosferã de zile mari si o sonorizare care nu a lãsat loc de comentarii. Ansamblul de suflet al husenilor „Trandafir de la Moldova“ a dovedit cã îsi meritã renumele, artistii – dansatori si instrumentisti – demonstrând virtuozitate în programul artistic cu care au venit în fata miilor de localnici. Margareta Clipa, îndrãgita moldoveancã ce interpreteazã ca nimeni alta antrenanta melodia „Zi-i, Vasile, zi-i“ a fãcut senzatie. Marea de oameni prezentã în Piata Tricolorului s-a pus pe joc, în asentimentul artistei care îi încuraja de pe scenã. „Este frumos. Vã spun sincer, cã bãtrân cum sunt, am dansat în stradã. Nu a mai fost niciodatã la noi în Husi un spectacol asa de furmos. Cine l-a organizat, sã trãiascã. Pãrerea mea cã au fost cam 4000 de oameni. Am 59 de ani si eu n-am mai vãzut ca toatã lumea sã danseze, sã se bucure asa. Cred cã oamenii au sperantã în ei, au încredere cã o sã fie bine. S-a bucurat toatã lumea! Asta e cel mai important“, a spus Ion Balan, 59 de ani. Pentru ca nimic din ce se petrece pe scenã sã nu fie ratat de publicul aflat în toate colturile pietii, au fost amplasate douã ecrane uriase. „Mie cel mai mult mi-a plãcut Margareta Clipa si Trandafir de la Moldova“, a spus Diana, o fetitã de doar 11 ani, prezentã si ea la sãrbãtoare.
Standurile pestrite i-au bucurat pe privitori!
DIVERS Ineditã a fost si ideea de a pune diverse standuri în preajma Parcului Central, cu mici, bere, o expozitie cu vinuri locale, apartinând „Case de Vinuri Husi“, dar si standuri cu obiecte din lut sau confectionate din rãchitã. Peste tot, tineri îmbrãcati în costume populare. “Ideea a fost foarte bunã. Dã impresia de zi festivã. E ceva care nu neaparat însemnã comert, cât bucuria de a primi. Vii, auzi muzicã popularã, vezi un mester lucrãnd la un cos, e ceva care ne aminteste de origini. Noi, husenii, ar trebuie sã avem mai des asemnea manifestãri. Cred cã meritãm“, a spus Loredana Hodea, cadru didactic.
Primarul Ciupilan fatã în fatã cu o campioanã mondialã!
De departe, cel mai emotionant moment al serii de sâmbãtã a fost cel în care sportiva Cristina Grigoras a fost chematã pe scenã. Primarul Jan Ciupilan, cunoscut de altfel ca o persoanã senzitiv, a arãtat cã nu i-a fost prea usor sã o prezinte pe una dintre mândriile Husului, miilor de oameni prezenti în Piata Tricolorului. „Ea este o sportivã cu care ne mândrim, o sportivã cãreia vrem sã îi multumim cã ne-a adus atâta onoare. Ea a câstigat o multime de medalii de aur pentru renumele Husului, al husenilor. A fost propusã ca cetãtean de onoare si din punctul meu de vedere, ea meritã o asemenea recompensã“, a declarat primarul, vãdit emotionat. La fel de emotionatã a fost si sportiva, care, spune ea, desi este învãtatã cu competitiile si cu cea mai înaltã treaptã a podiumului, nu e usor sã fii în fata a mii de oameni, toti din orasul tãu si toti bucurându-se pentru realizãrile tale. Ca semn de multumire pentru activitatea sa bogatã, Cristina a primit din partea primarului Jan Ciupilan, reprezentant al Primãriei Husi, suma de 50 milioane de lei vechi. Cristina a apreciat foarte mult gestul si a spus cã „nu mã asteptam sã am parte de o asemenea recunoastere în fata întregului oras. Nimic nu poate fi mai frumos decât aprecierea si încurajãrilor oamenilor din orasul tãu, a oficialitãtilor locale“.
Modelul Titi de la Barlad: Ia sarmaua, neamule!
Cine a fost inspirat ca duminicã sã treacã prin preajma Parcului Central al orasului, înseamnã cã nu a ratat cele douã suprinze pregãtite de Zilele Husilor: sãrmãlutele calde, în frunze de varzã si pe primarul Jan Ciupilan, în posturã de ospãtar sârguincios. Desi multora nu le-a venit sã creadã, Jan Ciupilan, secondat de viceprimarul Nicu Ciupilan, formau echipa care serveau husenii pofticiosi cu sãrmãlute. Cu toate cã mirosul delicateselor era cât se poate de îmbietor, muzica de fanfarã asigura cadrul festiv, iar chemãrile oficialilor erau dintre cele mai prietenoase, husenii s-au dovedit a fi cu un real bun simt si nu s-au cãlcat în picioare sã primeascã pofticioasa mâncare gratuitã. Asteptau cuminti sã le vinã rândul, primarul Ciupilan fiind cel care îi îndemna sã primeascã sãrmãlutele si sã le guste cu încredere. Cei mai multi însã, nu îsi puteau lua ochii de la primul ales al urbei, al cãrui costumatie era cu totul diferitã fatã de ceea ce era pânã acum reprezentantiv pentru „dom’ primar“: cu halat alb si mai ales cu o bonetã înaltã, albã, pe cap, Jan Ciupilan nu pãrea deloc încurcat în a servi husenii care îi ajungeau în fatã. Neobosit, primarul îsi îndemna concetãtenii: “Vã rog, poftiti! Luati, sunt foarte bune. Este Ziua Husului“, spunea zâmbind, alesul. Nici Ciupilan si Aurel Cãciulã însã, nu au sesizat cã marea majoritate a husenilor vroiau sãrmãlute de la primar, motiv pentru care l-a îndemnat pe primar sã le mai lase si lor „musterii“, nu de alta, dar sã se rãceascã sãrmãlutele deja asezate în farfurii. „În primul rând, nu ne asteptam. Eu chiar am vrut sã plãtesc, dupã ce mi-a întins primarul farfuria cu sarmale, nestiind cã e gratis. Cred cã e un gest frumos, mai ales cã e o zi festivã. Dupã cum vedeti, nu prea se înghesuie lumea si asta aratã bunã crestere. Sãrmãlutele sunt foarte bune, cred eu“, a spus Camelia Idriceanu, 32 de ani.
Sursa: Adevarul de Vaslui