Zi de sărbătoare la Iași!

4

Astăzi creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfanta Cuvioasa Paraschiva ale carei moaște au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate in ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. Aducerea moaştelor la Iaşi a fost un gest de recunoştinţă din partea patriarhului Partenie I şi a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând din anul 1889, moaştele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Până ieri, 100.000 de pelerini din întreaga ţară au ajuns la Iaşi, pentru a se închina moaştelor Sfintei Parascheva, depuse la Catedrala Mitropolitană. Mii de pelerini au stat şi noaptea trecută la rând, la temperaturi de -8 grade C, pentru a ajunge la racla Cuvioasei. Din cauza oboselii însă, cinci credincioşi au leşinat şi au ajuns la spital, de luni seară şi până ieri.

În această perioadă  sunt și zilele Iașului(14-18 octombrie) care se pare ca anul acesta nu are norocul de o vreme prielnica pentru o asemenea sărbătoare. Seara asta se va încheia cu un concert sustinut de Laurențiu Duța, Voltaj, Inna, Smiley, David DJ si un spectacol de lasere și artificii.

Share.

4 Comments

  1. Ar fi fost poate mai bine sa fie separate cele 2 manifestari, Sf Parascheva de “Zilele Iasului”. Sa fie, eventual, una in prelungirea celeilalte. Ca sa nu se amestece la modul penibil, chiar grotesc pe alocuri, liturghia solemna celebrata in aer liber la Mitropolie cu mirosul de cirnati de la Hala si racnetele celor aflati la distractie pe strada Palat si imprejurimi…

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.